Profielfoto van anja

door

Afbeelding uploaden en plaatsen

5 juli 2009 in Berichten schrijven, Pagina's, De Basis, Berichten

Je kunt op verschillende plaatsen een foto en/of afbeelding uploaden. Ik zal het algemene voorbeeld geven in een bericht. Meestal besluit ik tijdens het schrijven van een bericht of pagina dat het nuttig/leuk is om een afbeelding toe te voegen. Deze werkwijze kan ook in een pagina gebruikt worden.

kassel-documenta
Klik voor vergroting

Vooraf: Je hebt een afbeelding klaar gezet op je computer met de juiste afmetingen.
Tip: Voor je gaat uploaden: Maak de foto’s iets kleiner als de breedte van het bericht scherm (het content scherm). Als voorbeeld: Het thema wat ik gebruik is (waar de berichten geplaatst worden) 650 pixels breed en daar trek ik dan 20 pixels vanaf. Mijn afbeeldingen hebben een breedte van maximaal 630 pixels. Grotere afbeeldingen nemen onnodig veel ruimte in. Daarbij duurt het behoorlijk lang bij tragere internet verbindingen voor de foto te voorschijn komt.

 1. Je bent ingelogd en bevindt je in het Dashboard, waar je een bericht (of pagina) schrijft. Je staat met de muis op de plaats waar je een afbeelding wilt toevoegen.
 2. Klik op ‘Een afbeelding toevoegen’
 3. klik-afbeelding-toevoegen

 4. Klik op ‘Bladeren’
 5. klik-op-bladeren

 6. Selecteer (klik) de afbeelding die je wilt gebruiken en klik op ‘Openen’.
 7. selecteer-afbeelding

 8. Klik uploaden
 9. klik-uploaden.jpg
  Piep….Help…. hij blijft hangen…… Dat kan: Probeer dan opnieuw met de ‘Browser uploader'(klikken) of als de ‘Browser uploader’ is ingesteld de ‘Flash uploader(klikken).

 10. Een nieuw venster opent zich waar je de instellingen van de afbeelding kunt verfijnen. De meest eenvoudige:  Zie voorbeeld hieronder
 11. afbeedling-in-bericht-invoegen
  Klik voor vergroting

Naar meer uitleg en uitgebreide instellingen voor afbeeldingen en andere bestanden.

37 reacties op Afbeelding uploaden en plaatsen

 1. thanx, dit heeft me geholpen

 2. @Jackie, het kan van alles zijn. Is dit ‘zomaar’ gekomen, of na een upgrade, of heb je een totaal nieuwe installatie? Is het gebeurd na de installatie van een plugin?
  In elk geval, ik ben even voor je op zoek gegaan en ben op het Engelstalige forum van WordPress beland met een mogelijk antwoord.
  zie: http://wordpress.org/support/topic/missing-a-temporary-folder

 3. Hoi,

  Bij het uploaden van foto’s krijg ik steeds de melding “Fout bij het opslaan van media-attachment.” en via de flash uploader krijg ik dan “Uploaden van “IMG_2 600x600x72.jpg” is niet gelukt als gevolg van een fout
  Er ontbreekt een tijdelijke map.”

  Ik begrijp het niet. Kan iemand aub helpen?

 4. @Lambert, ik heb je site zojuist bezocht en bij switchen tussen de pagina’s lijkt er even kort iets in beeld te komen. Wat mij goed heeft geholpen bij het oplossen van problemen rondom het willen vertonen van Afbeeldingen in een soort ‘Dashboard’ is het Googlelen naar specifieke (vaak engelstalige) informatie over het gebruikte Theme zelf.
  Ik ben zelf aan de slag gegaan met WordPress Theme Carbonified (http://www.lauline.nl/), Watercolor (http://www.lauline.nl/Laura/) en in september met Photography Press (http://www.lauline.nl/Jeanet/). De eerst- en laatstgenoemde hadden wat denkwerk in petto: zorg dat je een set van Afbeeldingen aan een bepaalde Categorie hebt gehangen. Vaak ‘Featured’ en deze benaming neem je ergens op. Ben even kwijt hoe dat in zijn werk ging. Theme Carbonified was wat makkelijk in te regelen. Dit vanwege de goede documentatie (engelstalig).

 5. @Lambert: Het probleem ligt niet aan WordPress, maar aan je thema. Ik ken je thema niet, maar….. bij de meeste thema’s wordt een readme meegezonden of een helpknop naar een forum getoond. Bij sommige thema’s moet je een extra veld invoegen, bij andere bevindt zich in de editor (daar waar je de berichten schrijft) een extra toepassing. Het enige advies wat ik je kan geven: de readme nalezen, contact opnemen met de maker van het thema, of misschien heeft de maker zelfs een handleiding op zijn eigen site gezet.

 6. Ik ben nu al een tijdje bezig met het installeren van verschillende themes en telkens doet zich het zelfde probleem voor.
  Op de homepage zou je een soort slideshow moeten zien van de verschillende post uit de categoriën.
  Ik zie wel de tekst van die pagina’s/categorie voorbij flitsen, maar de foto’s niet.
  Bij het aanklikken kom je uiteraard op de pagina terecht en daar is alles in orde.
  Ik begin stilaan het allemaal een ongelofelijk gedoe te vinden en mezelf meer dan een “dummie” te vinden in WordPress.
  Kan iemand me nu eens wijsmaken wat ik over het hoofd zie ?
  Je kan mijn poging tot blog vinden op http://www.photographicart.be/wordpress/

  Bedankt aan iedereen !

  Grt

  Lambert

 7. @gerry: is het ‘zomaar’ gebeurd? Na een upgrade, na het activeren van een andere plugin? Graag een wat uitgebreidere omschrijving.

 8. Beste Anja

  Sinds kort kan ik met al mijn websites geen fotos meer uploaden
  wat hiervoor wel kon. WordPress geeft aan ( Er ontbreekt een tijdelijke map) Weet jij wat het probleem is?

  Groetjes
  Gerry

 9. bedankt,

  Jammer genoeg werkt dit ook niet, het probleem is dat er geen readme file is, anders had ik het denk ik wel geweten.

 10. Koen: Je thema lijkt heel erg op het arras thema (wat ik hier gebruik), dus ik ga er vanuit dat je de header op een zelfde manier moet uploaden.
  Werkwijze:
  upload in een bericht een afbeelding van 650px breed en 220px hoog.
  kopieer de url van de afbeelding die je niet geupload hebt.
  ga onderin (daar waar je het bericht schrijft) naar ‘extra velden’
  bij naam selecteer ‘thumb’ (tenminste ik denk dat het thumb is, voor de zekerheid moet je even de readme of de help lezen van je thema)
  bij waarde plak je de url van de afbeelding die je zojuist gekopieerd hebt.
  Schrijf vervolgens je bericht zoals je normaal zou doen. Je kunt ook andere afbeeldingen aan je bericht toevoegen.

  Echter de url die je kopieert naar extra velden met de naam thumb, zullen steeds bovenin vermeld worden, zoals dit bij de basis(deze site) ook het geval is. Voorbeeld(de 3 berichten die ik hier heb staan, heb ik steeds dezelfde afbeelding(dus afbeeldings url voor gebruikt) voor gebruikt), neem je verschillende dan wisselen de afbeeldingen per bericht).

  Succes! En als het niet lukt, laat het even weten.
  O ja, nadat je de afbeelding url gekopieerd hebt naar het ‘extra veld’ kun je het uit het bericht gewoon verwijderen.

 11. Ik zit met het volgende probleem:

  Ik heb op deze domein http://zwembad.autus.nl/ wordpress geïnstalleerd. Nu hoort er boven een grote header te komen, maar die komt er niet. is dit op te lossen? Zodat daar wel een mooie header komt?

 12. Koen: WordPress de ‘basis’ is voor Basis vragen, in de hoop dat andere WordPressers die starten er allemaal iets aan kunnen hebben. Ik wil uiteraard wel persoonlijk op je berichten ingaan en je uit de brand helpen, daar vraag ik een vergoeding voor.

 13. @Anja

  Kan ik je misschien op een email adres mailen?

  gr. koen

 14. Koen: Ik neem aan dat je met ‘hoe krijg je het voor elkaar dat je op de homepagina ook zo’n grote afbeelding krijgt’ bedoelt, zoals bij dit artikel bij sommige afbeeldingen ziet bij(klik op vergroting)? Dat doe ik met de plugin Shadowbox-js van Matt Martz.
  Als je iets anders bedoelt wil je het dan duidelijker omschrijven?

 15. Maar hoe krijg je het dan voor elkaar dat je op de homepagina ook zo’n grote afbeelding krijgt?

 16. Job: Nog een gokkie, haal de afbeelding en de tekst onder je afbeelding weg op je homepage. (de foto van jezelf).
  Upload vervolgens de afbeelding opnieuw en laat het tekstvak bij de titel (met de dubbelel punt 🙂 leeg.
  Heb je nog meer afbeeldingen die een titel onder de afbeelding hebben haal die ook weg en upload opniew en laat ook daar het titelvak met dubbele punt leeg.

  Wat ook enorm mis kan gaan is dat er teksten gekopieerd en geplakt worden rechtstreeks uit WORD of van een andere webpagina of vanaf b.v. frontpage. Daarmee kun je een site onjuist laten werken.

  Ik ken je thema niet, het is koffiedik kijken vanaf hier, dit zijn veel voorkomende euvels.

 17. Anja, Ik gebruik geen plugin en gebruik het thema blend. Heb je hier wat aan?

 18. Ad: Probeer eens (als test) een ander thema, het default b.v. en upload een afbeelding, controleer of het probleem zich nog steeds voordoet. Dan weet je in elk geval of het aan je thema ligt of niet.

 19. Beste Anja, bedankt voor je reactie, maar het helpt niet. Ondertussen heb ik zoveel dingen uitgeprobeerd, dat ik 300 afbeeldingen heb verminkt. Ik stop hiermee dus maar en begin van voren af aan met opnieuw uploaden. Nogmaals bedankt

 20. Ad: Een gokkie…probeer eens via het dashboardmenu: Instellingen -> Permalinks en dan de knop ‘Wijzigingen bijwerken’ klikken zonder dat je verder iets doet. Dat wil soms weleens helpen.

 21. Job: Gebruik je een thema of plugin die vaste afmetingen voor afbeeldingen gebruikt? Dan worden de afbeeldingen automatisch verkleind. Het is voor mij koffiedik kijken, ik ken je thema en je instellingen niet….

 22. hallo Anja,

  Ik heb nog steeds het probleem dat de boven- en onderzijde van mijn foto bij plaatsen op een pagina weg valt. thumbnail was niet geselecteerd, ware grootte was geselecteerd. Enig idee wat de oorzaak kan zijn?
  bedankt voor je reactie.

 23. Anja, bedankt, maar ik heb het niet goed geformuleerd. De afbeeldingen staan allemaal in wp-content: uploads, precies zoals eerder, maar ik zie ze niet meer als ik de media-bibliotheek open.

 24. Ad: je afbeeldingen bevinden zich in de map wp-conten/uploads. Als je deze niet apart hebt gedownload, ben je ze hoogst waarschijnlijk op dit moment kwijt. Met een beetje geluk heeft je host nog wel een backup van de kwijtgeraakte map.

 25. Ik dacht: afbeeldingen, die ik upload, worden geplaatst in de media bibliotheek in wp-admin: upload.php. Na een computercrash heb ik vanuit een backup WP teruggezet en alles werkt goed, behalve de afbeeldingen. Die staat niet meer in de mediablibiotheek. Waar zijn die gebleven?

 26. imaaike: tegenvragen: welke tijdelijke map? Heb je het over de installatie van WordPress? Heb je het over het uploaden van een bestand? Zou je een wat uitgebreidere omschrijving willen geven, wat wil je doen, wat heb je gedaan, waardoor je deze melding krijgt.

 27. krijg een melding:

  Er ontbreekt een tijdelijke map.

  zal wel een hele suffe fout zijn…..

 28. Job: Waarschijnlijk heb is bij het fotouploaden ingesteld of aangeklikt dat de thumbnail getoond moet worden (deze wordt dan automatisch aangepast op thumbnuil grootte). Klik bij het uploaden van je foto eens op ‘Volledige grootte’ dan moet het goedkomen volgens mij.

 29. Hallo Anja,

  Nog een vraagje. Als ik foto’s upload en download naar mijn site en /of dashbord dan valt een deel van de foto weg, de bovenzijde. Ik heb de foto’s verkleint en er gebeurt hetzelfde.Zie de foto’s op mijn pagina behandelindicaties van mijn website. Ik gebruik theam blend. Wat kan ik er aan doen? Erg bedankt voor je reactie

 30. Ed: Thema’s(templates) bestaan in diverse soorten en maten. Bij sommige thema’s kun je heel eenvoudig een andere header uploaden, bij andere is het een kwestie van de header afbeelding overschrijven met een eigen header afbeelding. Het Kubrick thema is lastiger om de header aan te passen. Het is nogal intensief om van het begin tot het eind te omschrijven hoe je dit moet aanpassen bij de Kubrick en omdat je toch van thema wilt wijzigen laat ik dit achterwege.

 31. Anja: Ik wil idd een ander tamplate gaan gebruiken. Maar ik ben er nog niet uit of ik voldoende mogelijkheden heb met WP. Mijn website http://www.aspartaam.nl is tamelijk uitgebreid en het valt niet mee om alle artikelen over te zetten met alle links die daarbij horen. Ik zou dan moeten kiezen voor een geheel andere opzet. Zoals je merkt ben ik een echte beginner met WP.

 32. Ed: Blijf je het Kubrick thema gebruiken, of wil je een ander thema gaan gebruiken in de toekomst met meer mogelijkheden?

 33. Anja bedankt voor de hulp.
  Als ik echter rechts klik in de header, zie ik alleen achtergrond afbeelding bekijken staan. Wel te begrijpen want ik heb de achtergrond: Kubrickheader.jpg met de tijdens de installatie ingevoerde tekst.
  De achtergrond is dan natuurlijk gewoon een blauw veld. Er is ook in de internetbalk geen pad(path) naar de afbeelding te vinden.
  Dat is dus juist mijn probleem. Als ik header aanpassen gebruik uit het linker menu staat daar ook geen path.
  Ik kan dus niet vinden waar ik een header.png moet opslaan.

 34. Ed: Ga met de muis in de header staan van je thema, klik rechts, klik ‘afbeelding bekijken’
  Je ziet nu in de internetbalk het pad(path) waar je de afbeelding kunt vinden.
  Klik afbeelding opslaan (op je bureaublad b.v.)
  Je kunt deze afbeelding bewerken, of je maakt een nieuwe met dezelfde grootte en je slaat deze met dezelfde naam op in de map waar hij vandaan komt.
  (Advies: Sla de originele ook op onder een andere naam zodat je deze altijd weer kunt terugzetten.)

  Wil je de afbeelding een andere naam geven, dat kan ook, maar dan zul je dit ook in de .php bestanden van je thema moeten aanpassen.
  Houdt de grootte van de originele afbeelding aan, anders loop je het risico dat je thema ‘uit z’n verband gerukt wordt’.

 35. Ik wil graag een bestaand logo plaatsen in de header, maar kan nergens vinden hoe dat moet. Dus in plaats van gewone tekst een .png image.

 36. Mejdl: Permissies in de meeste gevallen niet naar 777 zetten, dat is nogal onveilig. Meer info over de CHMOD instellingen voor WordPress op http://codex.wordpress.org/Changing_File_Permissions (Engels)

 37. Mijn weblog staat op mijn eigen domein, nu vraag ik me af of ik niet moet chmodden (permissions naar 777) als ik afbeeldingen upload en zo ja:
  Welke map moet ik dan chmodden EN
  is het veilig om de permissions zo te laten voor een volgende keer dat je afbeeldingen upload of moet je het steeds weer terugdraaien en opnieuw doen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Subscribe without commenting

Spring naar werkbalk