Profielfoto van anja

door

De Basis – Afbeelding uploaden en plaatsen

25 augustus 2008 in De Basis

Ik wil een afbeelding uploaden en plaatsen. Hoe doe ik dat?

foto anja@werkgroepen.net


Je kunt deze handleiding printen. Klik onder de titel van dit bericht op ‘Print’
Vooraf:

 • Een afbeelding kan enorm groot zijn wat betreft de afmetingen die het inneemt.  Upload een afbeelding nooit groter dan strikt noodzakelijk naar je site. Een te grote afbeelding kan je site in de problemen helpen, waardoor deze onjuist weergegeven wordt. Houdt daarom de volgende afmetingen aan: de breedte nooit groter als de breedte waar een bericht geschreven wordt minus 60 pixels, dan zit je veilig). Server ruimte moet betaald worden. Wordt de limiet van de gehuurde serverruimte overschreden komen er extra kosten.
 • Copyright: Als je een afbeelding gebruikt van iemand anders, vermeld dan de site en de naam van de maker en/of vraag toestemming. Het kan heel leuke reacties opleveren en voorkomt problemen en boze gezichten (of zelfs rechtszaken).

Afbeelding uploaden en plaatsen

Ik ga er vanuit dat je bent ingelogd en een afbeelding klaar hebt staan met de juiste afmetingen. Je hebt in het Dashboard het bericht openstaan waar je de afbeelding wilt plaatsen.

 1. Klik bij ‘Media toevoegen’ op ‘Bestanden toevoegen’
 2. Vergroting

 3. Klik ‘Kies bestanden om te uploaden’ (in het scherm wat geopend wordt)
 4. Vergroting

 5. Er wordt een nieuw scherm geopend waar je een bestand van je eigen computer kunt selecteren. Klik op het bestand wat je wilt uploaden (en straks plaatsen).
 6. Klik op ‘Openen’. (Het bestand wordt nu naar je site geupload)
 7. Een nieuw scherm wordt geopend waar de upload gegevens getoond worden en waar je de afbeelding kunt instellen.
 8. Naast de thumbnail(mini afbeelding) van de foto worden de upload gegevens getoond.
 9. Onder de thumbnail zie je ‘Titel’, ‘Titel’ en ‘Beschrijving’ staan, dit zijn optionele instellingen.
 10. ‘Link URL’ is de plaats waar de afbeelding staat en als een bezoeker op je afbeelding klikt wordt de afbeelding los van het bericht getoond in de browser. Je kunt de ‘Link URL’ ook weghalen of op ‘Geen’ klikken, dan blijft de afbeelding zoals het is, gewoon in het bericht staan.
 11. Positie: Je kunt kiezen waar je de afbeelding ten opzichte van de tekst getoond wilt.
 12. Afmeting: ‘Thumbnail'(is miniafbeelding), ‘Gemiddeld’ zoals je hebt bepaald bij je ‘instellingen’ van de site. ‘Volledige grootte’ de afbeelding wordt in het originele formaat getoond op je site.
 13. Naar wens ingesteld?
 14. Klik ‘Invoegen in bericht’
 15. Klaar!

Zie afbeelding hieronder

Vergroting

Hellup! Het uploaden lukt niet!
Computers zijn helaas geen standaard machines, op een manier van: ‘Je zet ze aan en ze doen wat je wilt’. Lukt het niet een bestand te uploaden probeer het volgende:
Er wordt in het uploadscherm vermeld welke uploader je computer gebruikt. (Bij mij is dat de Flash uploader) lukt het niet met de uploader waarin is ingesteld probeer dan de andere uploader (de Browser uploader zou dit bij mij zijn, bij jou kan dit precies andersom werken).
Je stelt dit in door op de onderstreepte tekst te klikken van de uploader die geadviseerd wordt.

48 reacties op De Basis – Afbeelding uploaden en plaatsen

 1. Hallo,
  Wij hebben hier een enorm probleem
  wij zijn een paar meiden die een leuke website hebben
  maar zoals berichten schrijven en foto’s opladen zijn we best, maar daar stopt het, van instellingen enz hebben wij geen verstand . Nu hebben we het probleem dat we geen foto meer kunnen opladen in onze berichten ( Media invoegen )
  kan iemand ons helpen aub ?

  dank u

 2. @Domie, je weet zeker dat je de map op de goede plaats gezet hebt?

 3. Ik heb ook een probleem met het uploaden van foto’s vanaf mijn pc. Ik krijg dan de melding dat de map wp-content/uploads niet bestond. Deze map heb ik toen aangemaakt en toen het uploaden niet lukte op 755 heb ik hem op 777 gezet. maar nog steeds zegt hij dat deze map niet bestaat. Op een of andere manier herkent hij hem dus niet….. Begrijp er inmiddels niets meer van….

 4. @anja, eerst kon ik wel media uploaden via wordpress, maar een week geleden kon het opeens niet meer, ik heb wel een aantal plugins gedownload en verwijderd die dag geloof ik en heb in de bewerker van een van de thema’s wat dingen veranderd. Maar daarna deed ie het opeens niet meer. Wanneer ik op de knop media uploaden klik, dan komt de pop-up die normaal komt niet meer.

 5. @michelle.. tsja.. wat moet ik hier nu mee? Wáár heb je het over? Wát heb je gedaan? Kón je wél uploaden? Als ik ‘allesziend’ zou zijn zou ik je kunnen antwoorden, maar… dan zou ik ook een ander beroep uitoefenen. Dus graag meer info, anders kan ik of iemand anders je écht niet helpen.

 6. Help ik kan geen media uploaden de link is dood reageer totaal niet komt geen popup scherm en geen foutmelding. Wat nu?

 7. @Rowen, Volgens mij kun je deze vraag beter op hyves of picnic stellen, dit heeft weinig met WordPress of BuddyPress te maken lijkt me.

 8. hallo,
  Ik heb een probleem, als ik bv. bij hyves of picnik een afbeelding wil openen om te plaaten of te bewerken dan verniewd hij de pagina. Ik kan dus geen afbeeldingen uploaden via internet! Weet iemand wat het kan zijn??
  heel veel dank alvast.
  Rowen

 9. Hoi
  Ik benzo blij dat het gelukt is, ik heb hem inmiddels alweer op 755 staan, dat is beter. Bedankt en jij heel veel succes met de site!

 10. carina451: helemaal helder, wordpress zet uit zichzelf al wp-content/uploads neer, dit is standaard en dit had je aangevuld met de themanaam en images. Dat hoeft dus niet. Maar goed, dit heeft je andere hulp je al duidelijk gemaakt. Toch zou ik geen 777 gebruiken, maar 755.

 11. Anja, Dit is de oplossing:
  citaat van de persoon die de site opgebouwd heeft:
  Het theme dat er staat bevat spaties in de naam/folder:
  /themes/ Atahualpa / (enz, zie de foutmelding)

  Dat hoort daar helemaal niet. De folder bestaat ook niet (logisch, daar horen geen afbeeldingen want dan zouden die verdwijnen zodra je een thema verwijderd)

  Het hoort hier te staan:
  /usr/home/….public_html/wp-content/uploads

  Onder:
  Instellingen | Overige opties

  had je ingesteld:
  wp-content/uploads/themes/ Atahualpa / images /

  Er onder staat dan ook:
  Standaard is wp-content/uploads

  Dat heb ik dan ook gewijzigd en de betreffende folder de rechten ‘777’ gegeven.
  Einde citaat
  Ik ben er mee geholpen, misschien kan een ander er ook nog wat aan hebben
  Uploaden gaat nu prima

  In elk geval bedankt voor het meedenken

 12. Is goed, ga ik doen. Zodra het een en ander is opgelost hoor je weer van me. groeten

 13. carina451: Neem maar even contact op met de persoon die de site opgemaakt heeft. Ik heb het thema zelf ook, maar dan moet ik hem installeren en ben ik zo weer een uur verder.

 14. …./themes/ Atahualpa / images //2010/04
  Zo wordt de map genoemd. Ik heb de map images op 777 gezet, de map images onder Atahualpa
  Die dubbele streep staat er inderdaad, vreemd he?
  Heb je nog een suggestie want het lukt echt niet
  Anders zal ik contact opnemen met de persoon die de site opgemaakt heeft.
  Eén pluspunt ik weet nu wel hoe je het ‘schrijven’ e.d. moet oppakken, dat is dankzij deze site.
  Dankjewel alvast weer voor de moeite

 15. carina451: de map waar om gevraagd wordt bestaat wel? In wp-content-> uploads -> themes -> atahualpa -> moet zich een map images bevinden. Het path klopt ook? De bovenstaand map waarover gesproken wordt, moet beschrijfbaar zijn dat is dus de map atahualpa (NIET op 777 laten staan! 755 is genoeg).
  Ik zie in je eerste bericht 2 maal een // voorkomen, neem aan dat het een typefout is? Zo niet, dan klopt er iets niet in de instellingen van het thema atahualpa, daar zal om een path gevraagd worden naar de afbeeldingen.

 16. Hoi Anja
  Ik heb de map images beschrijfbaar gemaakt met 777, hij stond op 755; als ik nu de foto probeer te downloaden krijg ik nog steeds dezelfde melding. Hij kan de map //2010/04 niet aanmaken…
  Er gaat dus nog iets mis. Hijkan de foto wel vinden, ik zie 100% verschijnen en dan komt de melding.
  De persoon die de site voor ons gemaakt heeft, heeft wel gebruik gemaakt van een foto dus het zal toch ergens moeten lukken. Maar ik weet alleen nog niet hoe.

 17. carina451: Je moet de map _public_html..enz beschrijfbaar maken. Dit houdt in dat deze minimaal de schrijfrechten 755 moet hebben. Vaak als je een eerste keer een foto upload zelfs 777 (maar zet dit daarna direct weer terug naar 755). Wat zit ze nu te bazelen zul je denken? Je mappen op de server worden beveiligd tegen schrijven van buitenaf. In sommige gevallen, moeten de mappen juist wél beschrijfbaar zijn, omdat je zoals nu er foto’s in wilt plaatsen. Meer over schrijfrechten kun je vinden op: http://www.worldnet.nl/helpdesk/hosting/chmod.htm (moest even zoeken naar een duidelijke handleiding).

 18. Hoi
  Ik heb een probleem met het uploaden van een afbeelding
  Ik heb de afbeelding op mijn bureaublad staan en ik heb de afbeelding in de map images staan. Dus 2 keer een kans dacht ik.
  Als ik de afbeelding probeer te uploaden zoals jij beschrijft in je overigens -alweer – duidelijke uitleg krijg ik de melding:

  Kan map /usr/home/……./public_html/wp-content/uploads/themes/ Atahualpa / images //2010/04 niet aanmaken. Is de bovenliggende map beschrijfbaar door de server?

  De map heb ik ondertussen proberen aan te maken maar dat veroorzaakt een foutmelding. Ik weet niet hoe ik het nu moet doen. Kan je me verder helpen? Alvast dank!

  PS Ik heb ….. gezet ivm mijn behoefte aan privacy

 19. Quinten: daarvoor gebruik ik de plugin shadowbox js van Matt Martz. En je hebt geluk, deze is vertaald door mijn persoontje in samenwerking met Matt. Zit als het goed is bij de download.

 20. Jaa thx!

  k had zelf al een beetje uitgezocht wat het was… file zat in wp-content maar in html in wp-content/uploads terwijl die map niet bestond op de ftp! Probeer nu alleen uit te vogelen hoe ik het in zo een mooi flash popup krijg inplaats een nieuw venster… Eigenlijk precies hetzelfde als je op de foto’s hier klikt, hoe krijg ik dat voor mekaar?

  \o/
  quinten.

 21. Quinten: Vreemd ik zie de thumbnail zowel in FireFox, Google Chrome als in Internet Explorer verschijnen. Klik ik er vervolgens op verschijnt de vergroting. Dus hier kan ik je geen antwoord op geven waarom jij de thumbnail niet ziet.

  Wat ik ook zag (en ik raad je aan om dit anders te gaan doen, omdat dit zeer onoverzichtelijk gaat worden), je uploads(bestanden als foto’s , muziek, video’s, documenten) bevinden zich in de map wp-content.
  Mijn advies: maak in de map /wp-content een map uploads aan.
  Je krijgt dan wp-content/uploads.
  Als je dit doet, moet je dit ook aanpassen in je Dashboardmenu bij ‘Instellingen’ zodat WordPress weet waar de bestanden naartoe moeten, en waar ze vandaan gehaald moeten worden als deze nodig zijn om te tonen.

  Werkwijze:

  Ga naar je Dashboard -> instellingen -> overige opties.
  Vul in bij ‘Bewaar uploads in deze map’: wp-content/uploads
  Klik vervolgens ‘Wijzigingen bijwerken’
  Klaar!

 22. Hallo Anja,

  De tut is erg handig, helemaal top!

  Maar heb toch een probleempje met een afbeelding te plaatsen in een post.
  Het uploaden is geen probleem, linken naar de image is ook geen probleem maar ik zie de thumbnail niet, alleen de tekst “boom” wat de naam is van de jpg. What am i doing wrong here? Om het makkelijker te maken, http://www.marquimode.nl Dan zie je wat ik bedoel, alles is nog een test hoor 😉

  Groetjes,
  Quinten.

 23. Koehoen: heb je een internetadres voor me, waar ik je thema kan bekijken. Thema en plugin makers hebben allemaal hun eigen werkwijze. En ik ken wel veel thema’s, maar lang niet allemaal. Bij sommige thema’s kun je ook de header eenvoudig veranderen, bij andere heb je toch wel een stukje code kennis nodig. Algemeen: Heeft de thema maker dat je de header en/of de achtergrond kunt wijzigen kun je dit meestal vinden in je Dashboardmenu bij ‘Design’ en thema instellingen. Maar…. het kan ook zijn (zoals bij dit thema) dat er een apart menu gemaakt is om je wijzigingen in aan te brengen. Dan staat er (meestal) onder in je Dashboardmenu de thema-naam en een submenu ‘instellingen’. Vaak zit er een ‘readme’ bij je thema. Lees deze ook even door, dat brengt je vaak een stuk verder op weg.

 24. hoi ik hebgisteren eindelijk een thema verandert en nu wil ik er e.e.a. in aanpassen, waaronder de header achtergrond.
  Er is momenteel geen header achtergrond.
  Hoe kan ik dit wel doen en hoe kan ik de plaatsing daarvan bepalen???

  zoiets????

  header
  {
  background-image:url(‘paper.gif’);
  }

 25. Slayne: ik heb er al eerder om gevraagd, wil je dan zo exact mogelijk omschrijven hoe je de installatie hebt uitgevoerd, stap voor stap en wat je hebt gedaan?
  Ook wat betreft de instellingen van WordPress in je Dashboardmenu en de instellingen van je thema.

  Ik kan met veel antwoorden komen en veel gaan gissen, dit kost me echter veel te veel tijd. Dus…jij bent aan zet.

 26. Klopt maar die staan op photobucket en je ziet een link

 27. Slayne: als je blog slayne.nl is, zie ik gewoon foto’s hoor.

 28. Ik heb het helemaal gedaan zoals jij zegt maar ik krijg nog steeds de foutmelding. Ook als ik probeer te uploaden met flash.

 29. Slayne: Als de map uploads niet bestaat moet je deze maken. Dus je maakt in de map wp-content(en geeft deze tijdelijk de permissie 777) de map uploads (als deze nog niet bestaat) en geeft die ook tijdelijk de permissie 777. Dan ga je een afbeelding uploaden en als dat gelukt is, wijzig je de permissies van de map wp-content en de submap uploads in 755.

 30. Je bedoelt dat ik zelf de map uploads aan moet maken in wp-contant?

 31. Slayne: je hebt wel de submap uploads gemaakt in wp-content? Als je eerst probeert om de map wp-content en de submap uploads op 777 in te stellen, daarna een foto gaat uploaden en vervolgens de map wp-conten en de submap uploads permissies terugzet naar 755.
  Je hebt ook van browser uploader proberen te wisselen?
  Lukt dit nog niet, wil je dan zo exact mogelijk je installatie handelingen beschrijven? Dat scheelt mij tijden zoek- en giswerk.

 32. Ik kan nog steeds geen foto’s uploaden in wp, ook niet als ik het op 755 zet. Wie kanmij helpen?

 33. Slayne: De melding houdt in dat de wp-content map niet beschrijfbaar is om een nieuwe submap aan te maken waar de foto’s in worden opgeslagen. Als je wp-content map wijzigt in 755 kun je de bestanden uploaden.
  Meer over schrijfrechten/permissies kun je vinden op: http://www.worldnet.nl/helpdesk/hosting/chmod.htm

 34. Ik heb sinds kort wordpress maar kan geen foto’s uploaden. Ik ben amateurfotograaf en wil op mijn site een foto blog starten. Ik krijg de foutmelding: Unable to create directory /home/xxxxxxx/domains/slayne.nl/public_html/wp-content/uploads/2009/09. Is its parent directory writable by the server?

  Weet jij wat hier aan de hand is en wat ik eraan kan doen??
  Ik heb niet zoveel verstand van computers en computertal dus aub in Jip en Janneke taal.
  Gr. slayne

 35. Emily: Mis ik iets? Heb je een wordpressblog die je marktplaats noemt? Of heb je het over de marktplaats site? In het laatste geval kun je beter je vraag aan het web beheer van marktplaats stellen.

 36. heb een probleem
  wie oh wie kan mij helpen
  kan geen foto,s meer plaatsen op bladeren bij marktplaats
  ging altijd goed,en ineens geeft het thumbnails aan met een rood kruisje
  is het te verhelpen,wat doe ik verkeert,of ben ik iets kwijt.
  mvgr emily

 37. Lars: Hangt ervan af. Wil je dit eenmalig gebruiken of vast? In het laatste geval de stylesheet (style.css) van je thema aanpassen. En anders kun je hier veel vinden: http://www.handleidinghtml.nl/css/eigenschappen/kleur-achtergrond.html

 38. hallo,
  ik begin wordpress redelijk te begrijpen en ben aan de HTML knop toe ;p
  ik wil bijvoorbeeld als ik over een plaatje of woord ga met mijn muis dat de achtergrond veranderd van kleur, zoals bij een link. hoe kan ik dat in een post via html laten werken?

 39. Klaas: Staan je instellingen goed bij Dashboard ->Instellingen -> Media? Heb je al eens gewisseld met de Flash uploader of de browser ulploader om te controleren of er verbetering is? Gebruik je plugins die je uploads in het 100 kunnen gooien? Dat kun je controleren door ze allemaal uit te schakelen (op de akismet na) en daarna als er geen problemen zijn, de plugins één voor één weer in te schakelen en te controleren wat er gebeurt bij een nieuwe upload. Het is een klus, ik weet het. Het is de enige manier om erachter te komen of het aan een plugin ligt. Dan kun je ook nog proberen als test van thema te wisselen en jawel, ook weer controleren of de media upload goed wil werken.

 40. hallo Anja,

  Als ik een afbeelding aan mijn bericht toevoeg, krijg ik soms wel de KEUZE om deze als miniatuur te tonen, en soms niet.

  Hoe kan ik dit zelf instellen?. Ik wil mijn afbeelding altijd als thumbnail tonen, maar heel vaak geeft wordpress mij die optie niet, en kan ik alleen kiezen voor Volledige Grootte of TITEL

  ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel!

  groet klaas

 41. Hallo Pacal,

  Bedankt voor je reactie. Ik zie nergens waar ik kan kiezen tussen een flashupload of een browser upload. Of bedoel je de keuze om ook te kunnen kiezen van een URL (alhoewel ik niet snap hoe ik op die manier iets kan uploaden).

  Ik hoor weer.

  Groet,
  Ludwin

 42. Dat komt gegarandeerd door de flash upload, je kunt proberen of de browser upload wel nog werkt (er staat een link bij het uploaden van images). Sinds Flash 10 zijn hier problemen mee, overigens vind ik Flash 10 sowieso erg slecht, veel vertraging en lockups.

 43. Hallo,

  Sinds deze week kan ik geen afbeeldingen e.d. meer uploaden. Ik gebruik de laatste explorerversie en de laatste Nederlandstalige WordPressversie. Op mijn werk gebruik ik meerdere computers en op 1 daarvan doet die het nog wel. Dat is echter een pc die al lang geen updates meer gehad heeft (maar goed ik zit dus niet elke dag op m’n werk). Heeft het dus te maken met recente updates voor windows c.q. explorer?

  Ik hoor graag jullie deskundige adviezen.

  Met vriendelijke groet,
  Ludwin

 44. Jim: klopt het path naar de thumbnails? M.a.w. geeft hij de juiste internetlink naar de map waar je thumnails horen te staan?

 45. Ik heb foto’s geupload en tot zover gaat het prima. Alleen de thumbnails worden leeg aangegeven met een kruisje.

  Moet je hier een aparte map voor aanmaken of zoiets.

 46. Sjef: Om het zo eenvoudig mogelijk te houden heb ik in eerste instantie een bericht geschreven om eenvoudig een foto te plaatsen. Je wilt direct al voor de gevorderden gaan. Maar…. ik zal een aanvulling schrijven met andere mogelijkheden. Even wat vragen: wil je een fotogallerie plaatsen, wil je in het bericht blijven waar de afbeelding getoond wordt, wil je naar een fotogallery elders op internet linken? Gaat het om meerdere afbeeldingen in één bericht die je achter elkaar wilt tonen? En dan… er kan nog veel meer, er is ook een plugin waar je een compleet album mee kunt uploaden.

 47. Kwil eerst oefenen..
  dank

  Groet
  Sjef

 48. Anja,
  wat ik jammer vind is dat wanneer je bij het plaatsen van fotos,je resultaat bekijkt in grootschermformaat,je daarin niet meteen naar je je fotomap/bibliotheek of whatever kan gaan.Dan moet je eerst weer minimaliseren…..
  \sjef

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Subscribe without commenting

Spring naar werkbalk