Profielfoto van anja

door

WordPress NL versie 2.9.1 – inclusief Nederlandstalig Default Thema

7 januari 2010 in Divers, Vertaald!

Op verzoek Mijn vertaling weer te downloaden op de download pagina

Lees eerst de toelichting.

1. Download en installeer WordPress, zoals WordPress beschrijft.

In tegenstelling tot de vorige vertalingen(van vóór versie 2.9), bevinden zich in dit .zip bestand meerdere bestanden. Het bevat ook het Default thema in het Nederlands en nog een paar bestanden die niet meegenomen worden door de Poedit(het programma wat ik gebruik om te vertalen).

Installatie Nederlandse vertaal bestanden:

Werkwijze:

 1. Unzip bestand wat je van deze site hebt gedownload
 2. Overschrijf de wp-admin map met de wp-admin map en overschrijf de wp-content map met de wp-content map. (Wordt er gevraagd om de bestanden te overschrijven, antwoord met ‘Ja’
 3. Klaar!

Vertrouw je het niet? Je kunt ook de nl_NL.mo alleen in de map languages plaatsen. (Dat bevindt zich in het .zip bestand in wp-content/languages.

Toelichting over de gewijzigde php bestanden:

 • In het Dashboard is aangepast ‘Approved’ naar ‘Toegelaten’
 • In het Dashboard bij Links -> Bewerken, zie je bovenin de balk ‘Wysiwyg’ staan. Dat is gewijzigd in ‘Zichtbaar’ .
 • In het Dashboard bij Pagina’s -> Bewerken bovenin bij ‘Alle’ is de hele regel naar het Nederlands aangepast.
 • Het totale Default thema in het Nederlands, (het meeste) handmatig vertaald in de .php bestanden.

In de bijgeleverde LEESMIJ kun je zien wat gewijzigd is en waar. (De originele bestanden zijn ook meegeleverd en hernoemd naar bestandnaam.origphp. En een extra bestand bestandnaam.anjaphp(een kopie van het gewijzigde bestand) plus natuurlijk het werkelijke bestand wat gebruikt gaat worden in WordPress, de bestandnaam.php.

Wijzigingen in het .mo bestand, de ‘normale’ WordPress vertaling: enkele typefouten en prullenmand toch maar aangepast naar prullenbak.

Vertaling werkt niet…

(onderstaand niet kopiëren en plakken, omdat de ” ‘(haakjes) onjuist worden overgenomen, waardoor de vertaling dienst kan weigeren.)

Je wp-config ingesteld met je databasegegevens?
< ?php
// ** MySQL settings ** //
/*define(‘DB_NAME’, ‘databasenaam’); // naam van je database invoeren
define(’DB_USER’, ‘gebruiksnaam’); // Je MySQL gebruikersnaam invoeren
define(‘DB_PASSWORD’, ‘wachtwoord’); // wachtwoord van je database invoeren
define(‘DB_HOST’, ‘localhost’); // 99% grote kans dat je dit niet hoeft te veranderen
define(‘DB_CHARSET’, ‘utf8’);
define(‘DB_COLLATE’, ”);

WordPress het Nederlands ook in wp-config:
define (‘WPLANG’, ‘nl_NL’);

21 reacties op WordPress NL versie 2.9.1 – inclusief Nederlandstalig Default Thema

 1. @Steve Kijk eens op de startpagina hier: http://www.werkgroepen.net/wordpress/

 2. @ Pander: Zoals je waarschijnlijk al weet, is er nu ook WordPress 3.0 waar het ‘MU’ gedeelte al in zit. Dit wordt dan ook meteen mee vertaald door het Nederlandse WordPress team.

 3. Hoi Anja, dank voor het advies. Weer iets bijgeleerd . Ik heb het po bestand van mijn template opgeslagen als mo en nu werkt het :).

 4. Tom: Niet van deze site, ik stel mijn .po niet ter beschikking. Waarschijnlijk wél bij WordPress.nl.
  Nog even een toevoeging, als je het hebt over de voorkant van je site, die zal zich ook niet in het wordpress.po bestand bevinden. Daarvoor moet je in het thema zelf zijn.

 5. Kan ik ook ergens een nederlands po bestand downloaden? Ik wil nl zelf een paar veranderingen doorvoeren in Poedit en die opent geen mo bestanden.

 6. Pander: Dat valt tegen, de MU bevat véél meer vertaal regels. Ik heb hem vertaald voor eigen gebruik, het is me teveel werk(dus tijd en uren zonder inkomsten) om ook deze vertaling te gaan bijhouden en steeds opnieuw te upgraden voor anderen.

  Ik vertaal en test al zoveel al jarenlang, anderen mogen ook weleens…?

 7. Kan er ook een Nederlandse vertaling komen van WordPress MU?
  http://mu.wordpress.org/ ?

  Hier:
  http://codex.wordpress.org/WordPress_in_Your_Language
  is te zien dat voor sommige talen er ook een vertaling beschikbaar is voor zowel WordPress als WordPress MU.

  Het zal niet een al te grote inspanning moeten zijn om de huidige Nederlandse vertaling ook beschikbaar te maken voor WordPress MU. Indien deze beschikbaar is, meldt dit dan ook op:
  http://codex.wordpress.org/WordPress_in_Your_Language

  Alvast bedankt!

 8. John: Ik zal mijn vertaling van het arras thema naar je toesturen per mail. Zet ik ook de werkwijze bij.

 9. De site is af! kijk eens op http://www.johnvanelk.com en geef reacties, alles is welkom. En voor de slimmerik, de meeste berichten staan op: geen reactie mogelijk. Eigenlijk wil ik het reactieblok alleen bij de berichten waar ook een reactie gegeven kan worden. Geen reactie is gewoon niets onder het bericht in plaats van een melding dat dat niet kan. Dus mocht je weten hoe dat moet, ik hoor het graag. Verder nog op zoek naar een tooltje om de database vanuit WP te back-uppen en misschien zelfs te resetten.

  Verder is WP precies wat ik wil. Meer opstartproblemen gehad dan met Joomla maar wel gebruiksvriendelijker.

  Dank,
  John

 10. Hoi Anja, ik heb de groots mogelijke problemen gehad met de site tot en met zelfs dat WordPress niet eens meer geïnstalleerd kon worden en het erop leek dat ik alles kwijt was ondanks een back-up. Alleen die back-up wilde niet teruggeplaatst worden met MySQL. Heel vervelend en heb er 18 uur werk aan gehad om het in orde te krijgen met allerlei trucs en toestanden.

  De site is wel in het Nederlands, maar dat komt omdat ik toch maar alles met de hand heb zitten vertalen. Zelfs na een nieuwe WP installatie (wat uiteindelijk toch is gelukt) bleef het probleem zich voordoen. Het ligt ook niet aan het thema, want het gebeurt met alle thema’s. Ook de Default Kubrick en die andere die bij WP zit. En ook nog steeds als ik jouw vertaling gebruik en het vertaalde Kubrick thema. Op een of andere manier krijgt WP de boel gewoon niet vertaald. Ik snap er niks van, want op mijn eigen site werkt alles wel naar behoren.

  Ik ga er maar niet meer aan rommelen, gisteren heeft me zware hoofdpijn gekost en een dag ongelooflijk veel ergernis, wanhoop en waanzin. Lief dat je nog even hebt gekeken!

  Groetjes,

  Fieke

 11. Hoi Fieke,
  Ik zie dat inmiddels je site weer in het Nederlands is. Wat was de oplossing nu?

 12. Fieke: Dom van mij, je zult de map languages niet hoeven aan te maken in de wp-content, die heb je gewoon laten staan.

 13. Fieke: Dat is waardeloos als je dat zou moeten doen. Controleer eerst of je wp-config.php bestand nog wel klopt. Er zal bij define WPLANG nl_NL moeten staan,(hopelijk heb je niet die van mij gekopieerd en geplakt want de ‘ ‘ ) worden niet goed overgenomen, waardoor de vertaling niet zal werken. Klopt dat allemaal dan…

  Probeer het eens zo: Als allereerste uiteraard een backup. Upload de wordpress 2.9.1 .zip van wordpress.org. Verwijder al je bestanden op de wp.config (in je root) en de map wp.content(met inhoud) na. Upload vervolgens de mappen (op de wp-content na) en de root bestanden van wordpress.org. Plaats de vertaling nl_NL.mo in de map languages(deze map zul je opnieuw moeten aanmaken in wp-content).

  P.s.: Je kunt beter niet automatisch upgraden, er gebeuren dan wel vaker vreemde dingen.

 14. Hoi Anja,

  nog knapper als je dat helemaal alleen doet!

  Ik heb van de week de WordPress installatie automatisch laten upgraden (vanuit de admin), dus wat WP dan gebruikt voor de upgrade weet ik niet. De upgrade van bv 2.8.x naar de daaropvolgende verliep wel probleemloos en heb ik ook via WP zelf gedaan. Dus het kan ook nog zijn dat het gewoon aan de upgrade naar WP 2.9.1. ligt, alleen kan ik nergens een andere melding hiervan vinden. Als het daaraan zou liggen zouden meer mensen er last van moeten hebben, denk ik.

  Ik heb jouw vertaling gebruikt. Ik heb zonet nogmaals de héle WP-nl van deze site gehaald en geupload en alle oude bestanden laten overschrijven. Het maakt geen verschil. Ook niet als ik dan het net geuploade thema Default activeer, wat je ook hebt vertaald toch? Het blijft gedeeltelijk in het Engels.

  Ik vraag me langzamerhand af, of er in de database iets verkeerd is gegaan. Al zou ik niet weten wat dan. Ik heb al een database optimalisatie gedaan ook. Na een opnieuw geupload WordPress, in het Nederlands met jouw bestanden en vertalingen, zou het toch goed moeten gaan, zeker als ik het Default thema gebruik. Heb al een database backup gemaakt en zit erover te denken om te hele handel maar opnieuw te installeren en dat de database weer terug te zetten. Maar dan moet ik ook álle plugins weer opnieuw installeren. Pfff…en dan nog maar afwachten of mijn site niet vernaggeld is :S want of dat terugzetten goed zal gaan is maar de vraag natuurlijk.

 15. Fieke: Ben ik nog een keer, je hebt (als je mijn vertaling gebruikt) toch niet de wordpress map, direct naar je installatie veplaatst? de wordpressmap moet ook geopend worden en dan de wp-admin en wp-content mappen overschrijven. Als dat niet helder is, moet ik de werkwijze van het bericht aanpassen.

 16. Fieke: Nou…jullie harde werk, wordpress de basis doe ik alleen, evenals de http://werkgroepen.net/wordpressmu/ , maar.. harstikke bedankt voor je compliment. Ik wil wél graag weten waar het aan ligt, dus al je meedenk werk is van harte welkom.

 17. Fieke: Omdat ik ook graag wil weten hoe het zit, heb je de vertaling van mij gebruikt of heb je de upgrade van WordPress.nl gebruikt?

 18. Okee…de fout moet bijna wel in de Nederlandse taalbestanden zitten. Ik heb zojuist een andere, oudere versie van het nl.mo bestand geupload naar mijn server, en nu werkt alles weer wel keurig in het Nederlands. Verder heb ik niks veranderd.

  Ik heb er verder ook geen verstand van waar het precies in kan zitten, maar dit zijn mijn ervaringen en mocht je meer reacties van deze aard krijgen, dan hoop ik dat je aan mijn ervaringen in elk geval iets jebt.

  Bedankt voor al jullie harde werk – dit is dan niet ook bedoeld als negatieve kritiek, hopelijk had je dat al begrepen 🙂

  Groetjes,

  Fieke

 19. Hmmm…na een Ctrl-F5 refresh van de admin, is die nu ineens óók niet meer in het Nederlands. Ik begrijp er werkelijk niks meer van.

  Het thema is gemaakt met Artisteer, en is vertaalbaar gemaakt door dat programma. Het heeft ook altijd gewoon gewerkt, tot gisteren. Voorbeeldje van zo’n stukje vertaalbare code:

  [code][/code]

  Zoals je ziet, netjes vertaalbaar. Maar op de website wordt dat dus gewoon *niet* vertaald. En dat is zo, sinds de upgrade naar WP 2.9.1. Kan toeval zijn, maar daar heb ik mijn vraagtekens bij.

  Mijn config is in orde, alles werkt behalve de vertaling, hoewel er netjes in de config staat dat
  [code]define (‘WPLANG’, ‘nl_NL’);[/code]

  Ik heb trouwens om te vergelijken, zojuist eventjes
  1) het Default thema aangezet zoals dat in het Nederlandse WordPress pakket zit.
  2) Ook de vertaalbestanden .mo en .po die ik zelf had, eerst hernoemd op mijn server (.bak erachter) en daarna de vertaalbestanden nl.mo en nl.po uit het Nederlandse WordPress pakket geupload naar mijn server.

  Er veranderde helemaal niks. Admin nog steeds in het Engels, frontend half Nederlands maar de datum blijft Engels en het regeltje onder de berichten met reacties enzo, ziet er nog steeds zó uit:

  [code]Posted in Schalm | Edit | No Comments »[/code]

  ???

 20. Fieke: De frontend hoort bij het thema. Ik neem aan dat je niet de php van het thema geschreven hebt. Waarschijnlijk heb je de stylesheet van het thema zelf gemaakt/aangepast. In de php bestanden van het thema bevinden zich (maar dat heb je al gezien) ook de teksten die aan de voorkant (frontend) aan je bezoekers getoond worden. Als het thema niet vertaalbaar aangeboden is, zit er helaas niet anders op dan het handmatig te vertalen.
  Een thema die vertaalbaar wordt aangeboden herken je dit door de _e( of __( wat zich voor de woorden bevindt die vertaald moeten worden.

 21. Na de upgrade naar 9.2.1. werkt bij mij de Nederlandse vertaling (frontend) niet meer. Ik heb nu in de bestanden het e.e.a. maar handmatig vertaald (het is toch een Nederlandstalige site dus op zich geeft het niet en ik heb zelf het thema gemaakt dus daar komen geen updates van). Maar ik heb nog niet alles rond en het is een pokkewerk om alles met de hand naar het NL om te zetten.

  Ik werk al heel lang met WordPress en heb al tientallen keren WP geïnstalleerd voor mezelf en anderen, ook meertalige sites gemaakt etc. Kan mij dus niet voorstellen dat ik wat verkeerd heb gedaan bij de upgrade. Heb de config nagekeken, maar ik snap het gewoon niet meer nu.

  Iemand enig idee wat er kan zijn misgegaan? De admin is wel gewoon in het NL.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Subscribe without commenting

Spring naar werkbalk