De basis – Tekst opmaken: Wysiwyg werkbalk

De wysiwyg werkbalk (What You See Is What You Get) is een hulpmiddel om berichten te plaatsen met ´opmaak kunstjes en functionaliteiten´ zoals b.v. een link invoegen, lettertype wijzigen, een lijst met opsommingstekens plaatsen, een genummerde lijst plaatsen, tekstkleur veranderen enz. zonder dat je daarvoor (x)HTML code voor hoeft in te voeren. Dat doet de wysiwyg voor je. Ter controle: kijk maar eens in een geschreven bericht waar b.v. een afbeelding in geplaatst is. Dat ziet er als je op de HTML knop klikt anders uit dan als je op de wysiwyg knop klikt.

Beschrijving van de knoppen

Klikken op de knoppen is inschakelen van de functie, nogmaals klikken is uitschakelen. Een andere manier is een stuk tekst selecteren, en op één van de functieknoppen klikken die je wilt gebruiken.

Bold – vette tekst

Italic – schuingedrukte tekst

Tekst doorhalen

Opsommingstekens: zie hieronder:

 • eerste opsomming
 • tweede opsomming
 • derde opsomming
 • enz.

Genummerde lijst zie hieronder:

 1. nummer 1
 2. nummer 2
 3. nummer 3
 4. nummer 4 enz.

Blockquote zie hieronder

Een stuk tekst typen, het stuk tekst selecteren. Op de blockquote knop klikken en je je hebt een stuk tekst in een blok. Per thema kan het uiterlijk van een blocquote verschillen. Sommige thema’s tonen hun blok tussen ‘omgekeerde aanhalingstekens’, andere voegen een achtergrondkleur toe. Meestal wordt het blok vertoond met een inspringing naar rechts. Nogmaals op de blockquote knop klikken om het weer uit te schakelen.

Tekst(en afbeelding) links uitlijnen

Tekst (en afbeelding) centreren

Tekst (en afbeelding) rechts uitlijnen

Een link maken, als voorbeeld, de home pagina van deze site. Naar de Home pagina. Uitleg hieronder:

 • selecteer een stuk tekst waarmee je wilt linken
 • klik op het ‘kettinkje’
 • Geef in het popup scherm wat te voorschijn komt de link van de site of pagina waar je naar wilt linken voor deze site is dat http://www.werkgroepen.net/wordpress
 • Selecteer bij ‘Doel’ de gewenste optie: openen in hetzelfde venster, betekent dat jouw pagina overschreven gaat worden met de site/pagina waar je naartoe gaat linken. Dat doe je meestal niet als je wilt dat je bezoekers op jouw site willen blijven. Je selecteert als je naar een andere site gaat linken ‘Open in nieuw venster’ .
 • Bij ‘titel’ kun je een optionele tekst invoeren, iets als , ‘naar site (naam van site)’. Deze titel wordt getoond als met de muis op de link stilgehouden wordt.
 • Het eronder vermelde class kun je overslaan, dit heeft met de ‘class’ te maken, wat techneutentaal is. Wil je het persé weten, raad ik je aan om HTML en CSS te gaan bestuderen. Een aardige site is: Handleiding HTML .
 • Tot slot nog invoegen klikken en je hebt een link naar een andere site of naar die van jezelf gemaakt.

Unlinken : Als je een link wilt verwijderen, selecteer de link in je bericht en klik op de ‘unlink’ knop

Meer lezen: Dit breekt de pagina en er komt een ‘meer lezen’ link voor in de plaats waarnaar doorgelinkt wordt naar het volledige bericht. Op deze manier ontstaan er niet onnodig lange lappen tekst op de home van je site en kunnen de bezoekers gerichter vinden waar ze belangstelling voor hebben.

Spellingscontrole: op het ‘driehoekje naar beneden klikken’ en de taal kiezen waarin je de spellingscontrole wilt laten uitvoeren

Volledig werkscherm, klikken op deze knop maakt dat je werkscherm het volledige venster bestrijkt. Terug naar het kleinere bewerk venster? Klik bovenin op dezelfde knop.

Kitchensink’ (het aanrechtblad) : deze knop klikken verbergt/toont meer knoppen voor de wysiwyg werkbalk. (De Engelstaligen noemen dit kitchenSink, wat mij in eerste instantie op het verkeerde been zette. Ik dacht dat het afvoer/riool was, dus weggooien…)

Het letterformaat, het ‘driehoekje naar beneden klikken’ en je kunt diverse lettertypen selecteren.

Onderstreepte tekst: zo weinig mogelijk gebruiken. Bezoekers zullen denken dat het een link is waarop geklikt kan worden om naar een andere pagina/site te gaan.

Tekst uitvullen: elke regel wordt over de hele breedte uitgevuld. Wil je dit gebruiken, let er op dat je tekst veel kleine woorden bevat. Het kan gebeuren dat je vanwege het uitvullen grote ruimte tussen de tekst krijgt, waardoor je bericht lastiger te lezen is.

Tekstkleur, klikken op het driehoekje, klikken op de gewenste kleur, en je tekst wijzigt van kleur. Dit is natuurlijk een leuk speeltje, het brengt wel veel onrust in je site.

Platte tekst invoegen, vind je ergens een bestand van een b.v. een website en je wilt dit overnemen en/of deels herschrijven (denk om copyright) kun je dit als platte tekst in het venster achter de ‘platte tekst knop’ plakken. Kopieer het stuk tekst uit de webpagina en plak het met de Ctrl + V knop in het venster. Je ziet dat de tekst veranderd zonder enige opmaak. Dit kun je later met hulp van de wysiwyg knoppen in je eigen site doen.

Plak vanuit WORD (outlook, of een andere webpagina). WORD is troep voor een website, maar wie het proberen wil, die mag. Kopieer de tekst van een WORD (outlook of andere webpagina), klik op de knop ‘Plak vanuit Word’ en plak (dat is de Ctrl + V toets) de tekst in het venster. Invoegen en klaar (hopelijk). Wil je geen onnodige ellende, dan is het beter om de WORD tekst als ‘platte tekst’ in te voegen) De knop links naast de ‘Plak vanuit Word’ invoegen knop. Je kunt de tekst dan opnieuw opmaken met behulp van de wysiwyg knoppen.

Gommetje: verwijdert opmaak. Wil je de tekstgrootte of de kleur wijzigen naar de standaard? Selecteer het bewuste stuk tekst en klik op het ‘gommetje’. De tekst wordt dan weer terug gezet zonder opmaak.

Invoegen karakter, de ë,è, ï, ö Ï enz. zijn voor internetwerk speciale karakters. Sommige van deze karakters worden door browsers verkeerd omgezet, die als je ze gewoon vanaf je toetsenbord invoert, fouten kunnen veroorzaken. Gebruik daarom liever de ‘invoegen karakter’ knop. Klik op de letter of het teken wat je wilt gebruiken en deze verschijnt in je schrijfscherm. Nu kun je later niet verrast worden, dat je tekst er ‘zomaar’ anders uitziet. De naam voor letters en speciale karakters is ascii code. Meer over ascii codes (als je er belangstelling voor hebt) kun je vinden op de site van Webdesign.about.com (Engels).

Links uitspringen. Deze knop maakt dat je tekst een tab naar links gaat

Rechts inspringen, zoals je ziet is deze tekst(met afbeelding) een tab naar rechts verplaatst.

Ongedaan maken, het voorgaande ingetypte ongedaan maken.

Opnieuw doen, spijt van het ongedaan maken, of iets te vaak op de ongedaan maken knop geklikt? Met deze knop herstel je het ongedaan gemaakte.

Ongevraagd advies? Experimenteer gewoon met een testbericht. Houdt het bericht privé zodat het alleen toegankelijk is voor jezelf en je kunt naar hartenlust spelen met tekst en opmaak.

P.s. Dit zijn de basis opmaakknoppen zoals deze met de WordPress installatie worden meegeleverd. Als je plugins installeert, kan het zomaar gebeuren dat er meer knoppen getoond worden die je voor de betreffende plugin kunt gebruiken.

Dit bericht is geplaatst in Dashboard, De basis met de tags , , , . Bookmark de permalink.

79 reacties op De basis – Tekst opmaken: Wysiwyg werkbalk

 1. C.J. Winkel schreef:

  Hoi Anja,

  Is er een mogelijkheid om een andere tekst opmaak plugin oid te gebruiken? Ik mis hier namelijk is dat ik zelf de lettergrote kan kiezen (is soms wel handig).

  Gr Cassandra

  • Profielfoto van anja anja schreef:

   @Cassandra Als je in de Wysiwyg editor op Paragraaf klikt kun je grotere teksten gebruiken. Wil je standaard een grotere tekst, dan zul je de .css van je thema moeten aanpassen.

 2. willy schreef:

  Ik heb zoveel knoppen niet gekregen , weet u welke plugin dat ik zou kunnen gebruiken om meer mogelijk heid te krijgen voor de teksten

 3. Profielfoto van anja anja schreef:

  @willy, Je moet alle knoppen hebben.
  Deze omschrijving is van de basisknoppen van elke WordPress installatie.
  Je moet eerst op de ‘wysiwyg’ klikken.
  Mogelijk heb je de meest rechtse knop over het hoofd gezien, deze knop wordt de ‘kitchensink’ genoemd.
  Als je daarop klikt, komt er nog een rij knoppen tevoorschijn.

 4. Agaath schreef:

  Ik houd mijn wordpress website zelf bij. Nu verschijnt op één van mijn pagina’s bij wysisyg geen ‘gewone’ tekst maar een tekst voorzien van (html?) codes. Alle andere pagina’s zijn ‘gewoon’. Ik neem aan dat ik iets heb fout gedaan.
  Vraag 1: wat deed ik fout, zodat ik het in het vervolg kan vermijden.
  Vraag 2: hoe krijg ik op deze pagina weet ‘gewone’ tekst.
  Alvast bedankt voor de reactie

 5. Profielfoto van anja anja schreef:

  @Agaath, Voor ik uitgebreid op je vraag in kan gaan, heb je misschien de url voor me waar dit getoond wordt en meer informatie voor me? Wat is er voorafgaand aan dit probleem gedaan, of gebeurd?
  Er kunnen meerdere redenen zijn.
  een bekend probleem is b.v. tekst kopiëren en rechtstreeks plakken b.v. vanuit een Word document of vanaf een andere website.
  Maar er zijn nog veel meer dingen wat een reden kan zijn, daarom wil ik meer informatie van je.

 6. Demi schreef:

  Hoi Anja,

  Ik zit heel erg te vechten met de opmaak van de tekst. Zelfs als ik het via kladblok erin zet dan is de afstand tussen de regels niet goed en overlappen ze elkaar bijna of net.

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Groeten Demi

  • Profielfoto van anja anja schreef:

   @Demi, Het probleem wat jij beschrijft heeft niet te maken met de berichtopmaak, maar met de style.css van je thema. In de style.css worden bijvoorbeeld de regelafstanden bepaald, het lettertype, de lettergrootte, een randje om afbeeldingen, hoe breed het zijmenu is enz. enz.
   Kies om te testen maar eens een ander thema, je zult zien dat de afstand van de regels dan (hoogstwaarschijnlijk) anders is.

 7. Maikel schreef:

  Hallo,

  Ik krijg de knoppenbalk helemaal niet te zien, hoe kan ik deze instellen? In 1x is deze er niet meer. Was er wel altijd.

  • Profielfoto van anja anja schreef:

   Hoi Maikel,
   Helemaal niets gewijzigd; geen upgrade, geen nieuwe plugin geïnstalleerd , niets van dat al?

   • Maikel schreef:

    Hoi Anja,

    De hosting is het weekend overgegaan naar een andere provider. Alles is nog hetzelfde, alleen de balk is weg. Bij instellingen TinyMCE Buttons Arrangement zijn de balken wel bovenaan te zien.

 8. Maikel schreef:

  Ik heb van alles geprobeerd maar krijg geen balk meer te zien. Hopelijk weet iemand waar het probleem zit, want zo kan ik helaas geen teksten toevoegen zoals ik gewend ben.

 9. Profielfoto van anja anja schreef:

  Zet de plugin TinyMCE eens uit? Of zet al je plugins (behalve de akismet) eens uit?

  • Maikel schreef:

   Beide gedaan, lukt nog niet. Gebruik Firefox, maar gaf eerst geen problemen. Wel staat er dit aangegeven bij instellingen TINYMCE Advanced: to show the browser context menu in Firefox, hold down the Ctrl key.

 10. roger lacquet schreef:

  Als beeldhouwer maak ik een website met WYSIWYG.
  Ik heb een tijdje stil gelegen naar aanleiding van een ernstige operatie die ik ondergaan heb.
  Daarmee ben ik de werkwijze om verder mijn website aftemaken wat vergeten , ik weet het zo goed niet meer.
  Hoe kan ik mij verbeteren , en er opnieuw tegen aan gaan.
  Met oprechte dank.

  • Profielfoto van anja anja schreef:

   @Roger, ik neem aan dat je bedoelt dat de website met WordPress gemaakt wordt? De basis voor WordPress kun je op deze site vinden. Voor een overzicht via de balk met de knoptekst ‘Inhoud van de site’. Je kunt me ook inhuren, WordPress is mijn werk en dan kun jij je met beeldhouwen bezighouden.

 11. Profielfoto van anja anja schreef:

  @Roger, ik heb even voor je gegoogled op ‘wordpress wysiwyg werkbalk verdwenen’ en kwam hier terecht: https://www.google.nl/search?q=wordpress+wysiwyg+werkbalk+verdwenen&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:nl:official&client=firefox-a
  Misschien dat daar de oplossing voor je tussen staat? Ik zou het wel leuk vinden als je het hier nog even laat weten.
  Groet Anja.

  • maikel schreef:

   Hoi Anja,

   Link bekeken en de adviezen, krijg nog steeds de balk niet terug. Wat kan het zijn?

   • Profielfoto van anja anja schreef:

    Ik zou het niet weten.

    • maikel schreef:

     Kan ik WordPress niet opnieuw laden zonder alles kwijt te raken? Blijkt nu ook dat ik geen nieuwe gebruiken kan toevoegen. Wat is de site voor administrator log in? Kon eerst foto’s 1 voor 1 doorbladeren, is nu ook verandert.

     • Profielfoto van anja anja schreef:

      @Maikel, zolang ik niet weet wat er exact gebeurd is en wat je precies gedaan hebt, kan ik je niet helpen. Probeer het anders op het officiële WordPress Forum.

  • roger lacquet schreef:

   Hello Anja ,
   Bedankt alvast voor uw vlugge reactie i.v.m. WYSIWYG.
   Ik denk dat het wel zal gaan om mijn website verder aftewerken.
   Indien er eventueel problemen zouden rijzen, stuur ik wel een bericht tot U.
   mvg.
   roger.

 12. Ferry schreef:

  hallo, ik kreeg de vraag of het mogelijk was om in 1 tekstgedeelte meerdere fonts te gebruiken zijn. En zoja hoe, want in de werkbalk kun je geen fonts kiesen met hun grootte.
  Is dit op te lossen?
  groet
  Ferry

 13. maikel schreef:

  Hoi Anja,

  Het feit is dat we alleen de hosting van de ene partij naar een andere partij hebben overgehuisd. Verder helemaal niks. Nu blijken ook de video’s bij de berichten niet meer te zien zijn als ik deze aan een artikel toevoeg. Hoe zou dat nu weer kunnen? Ook worden foto’s niet meer hetzelfde weergegeven zoals voorheen. Echt vreemd.

  • Profielfoto van anja anja schreef:

   @Maikel, Je domein is dus verhuisd naar een andere webhost? Dat gooit alweer een heel ander licht op de zaak….

   • Maikel schreef:

    DAg Anja,

    @Maikel, Je domein is dus verhuisd naar een andere webhost? Dat gooit alweer een heel ander licht op de zaak….

    Wat moet ik dan doen?

    • Profielfoto van anja anja schreef:

     @Maikel, Geen idee, wat je gedaan hebt met ‘alleen maar verhuisd naar een ander domein’. Je kunt er donderop zeggen dat je links niet meer kloppen en je mappenstructuur ook niet.
     Je HAD VÓÓR je deze actie ondernam je moeten inlezen op:
     http://codex.wordpress.org/Moving_WordPress

     Voor nu om te herstellen adviseer ik je je vraag te stellen bij het officiële WordPress Forum http://nl.forums.wordpress.org/, want deze site is speciaal voor startende WordPressers en dat wil ik graag zo houden. Juist omdat er voor de techneuten genoeg te vinden is.

 14. Maikel schreef:

  Hoi Anja, Zie de site.

  heb WordPress geupdate, WYSIWYG balk is weer terecht! Alleen als ik het logo wat linksboven weergegeven wordt, verander door een ander logo up te loaden, wordt dit nieuwe logo niet weergegeven. Waar ligt dat aan? Eerder was een video naast een artikel te zien als ik deze invoerde, maar nu niet meer te zien, alleen een leeg scherm. Waar ligt dat aan? Verder als ik de achtergrond kleur aanpas, wordt dit niet weergegeven. Waar ligt dat aan? Hopelijk heb je antwoorden, bedankt!

 15. Profielfoto van anja anja schreef:

  @Maikel, Je moet bij de instellingen van je thema zijn, kun je dingen als een logo (is dat je header?) niet wijzigen en een achtergrondkleur ook niet, dan moet je de CSS van je thema wijzigen. Met teksten ‘er was een video te zien naast een artikel’ kom ik niet ver. Maar… ‘dingen zoals een logo wijzigen’ kan er ook aan liggen dat het path naar het logo niet klopt. Daarnaast kan het ook nog zo zijn dat je een plugin geïnstalleerd hebt die deze functie overneemt, dus..ik heb je wat mogelijkheden gegeven, maar het is koffiedik kijken, omdat ik te weinig gegevens van je heb.

 16. Maikel schreef:

  Hallo Anja, logo veranderen in gelukt, echter via FTP. De video naast het artikel is ook opgelost. Er stond een foutmelding in de link naar de video.

  Toch krijgen we iets niet voor elkaar, gebruikers toevoegen. Ik kan alleen maar bestaande gebruikers toevoegen, geen nieuwe. Hoe kan ik nieuwe gebruikers toevoegen? Ik ben de enigste persoon die deze website gebruikt en mijn rol staat als beheerder en kan ik niet aanpassen.

 17. Profielfoto van anja anja schreef:

  @Maikel, ..dat is een goede vraag. Ik voeg namelijk nooit ongevraagd gebruikers toe, dat doen ze zelf. Ik zou dat ook niet willen, want ik zou niet graag zoals bij Facebook b.v. wel kan ongevraagd mensen toe willen voegen. Ik vind het zelf ook niet leuk als anderen dat bij me doen.
  Misschien dat er een plugin voor is, want ik weet het niet of het wel of niet kan.

  • Maikel schreef:

   Dag Anja. De nieuwe gebruikers hebben toestemming gegeven, echter kan ik geen nieuwe gebruiker toevoegen, hoe moet ik dit doen? Want zoals de beschrijving het aangeeft lukt mij niet. Ik kan alleen bestaande gebruikers toevoegen en geen nieuwe.

   • Profielfoto van anja anja schreef:

    @Maikel, je gebruikt een multi-installatie, staan al je instellingen wel goed? De werkgroepen.net/wordpress sites zijn voor startende WordPressers met een enkele site(ondanks dat ik zelf de multi en BuddyPress versies gebruik). De handleidingen in de werkgroepen.net/wordpress sites zijn dan ook geschreven voor enkelvoudige installaties.

 18. Maikel schreef:

  Dag Anja, als ik mediabestanden wil toevoegen aan een bericht, lukt dit gewoon, echter nu krijg ik de melding:
  Uploaden van “bestandsnaam” is niet gelukt als gevolg van een fout
  Kan map /home/p1103/domains/actueelin.nl/public_html/wp-content/blogs.dir/2/files/2012/06 niet aanmaken. Is de bovenliggende map beschrijfbaar door de server?

  Het lukt nu dus niet meer, hoe kan dat?

 19. Maikel schreef:

  Dag Anja,

  Wat is een multi installatie? Ik gebruik maar 1 website met wordpress.

 20. Profielfoto van anja anja schreef:

  @Maikel: Ja jij gebruikt maar één website, maar die website is onderdeel van een hoofdwebsite, je moet bij de beheerder van de hoofdwebsite zijn.

 21. Maikel schreef:

  Dag Anja, hoofdwebsite is dan actueelin Daar ben ik ook de eigenaar van en enige gebruiker. Kijk ik bij gebruikers, je profiel, kan ik alleen mijn profiel wijzigen. Ik kan geen gebruikers toevoegen of aanpassen. Hoe nu verder?

  En wat houdt de melding Uploaden van “bestandsnaam” is niet gelukt als gevolg van een fout
  Kan map /home/p1103/domains/actueelin.nl/public_html/wp-content/blogs.dir/2/files/2012/06 niet aanmaken in?

  • Profielfoto van anja anja schreef:

   @Maikel, ik kan er heel kort over zijn; Je bent aan het rotzooien geweest zonder dat je weet waar je mee bezig was/bent. Ik wil de problemen voor je oplossen, daar hangt een prijkaartjes aan van € 70,- per uur ex. btw.
   Je kunt natuurlijk ook naar het officiële WordPress forum gaan en daar je vragen stellen.

 22. Mabel schreef:

  Simpele vraag; ik plak teksten uit Word maar mijn tabs (gedeeltes van tekst iets meer naar rechts uitgelijnd) gaan niet mee. Heb naar mijn idee alles geprobeerd, ook de knop naar rechts uitlijnen, maar dan gaat alle tekst mee en ik wil zoiets:
  blabla: eentweedrie
  blablabla: drieviervijf
  Heb je een tip¿ Dank!

 23. Mabel schreef:

  Okee voorbeeld werkte niet. Ik wil dus dat eentweedrie op zelfde afstand begint als viervijfzes…

  • Profielfoto van anja anja schreef:

   @Mabel: Plak nooit, maar dan ook écht nooit rechtstreeks vanuit Word in WordPress!! Kopieer-en-plak (als je toch Word wilt gebruiken) de tekst vanuit Word dan eerst in een eenvoudig ‘platte tekstbewerker’ je kladblok ofzo en plak daarna de tekst in je WordPress bewerker. Maak dan de tekst op met de wysiwyg knoppen of met (x)html.
   Word is van Microsoft en Microsoft gebruikt zijn eigen (rottige) code waardoor je site opeens hele vreemde dingen kan gaan doen. Dus nogmaals..plak nooit, maar dan ook nooit rechtstreeks vanuit Word in WordPress (nee, mam).

   P.s. Voorbeeld werkte niet omdat deze site is beveiligd tegen onveilige code

 24. Mabel schreef:

  Thanks mam! Ik ga er morgen mee aan de slag. Laat je weten als het alsnog niet lukt (ik neem aan met links/rechts uitlijnen dat het dan wel gaat: nu gaat hele zin mee en wil dus maar een woord doen)!

 25. IngridLez schreef:

  Hallo,
  Kun je de tekst die je invoegt op een pagina niet verder bewerken dan met de paar knoppen die in de balk staan?
  Bijvoorbeeld tekstvakken maken, gebruik maken van tabs om de tekst vorm te geven?
  Ik wil bijvoorbeeld gewoon een rijtje datums hebben met daarachter de activiteit die plaatsvindt. Maar kan de boel niet mooi uitlijnen omdat er (voor zover ik heb kunnen vinden) geen tabfunctie is. Zijn er plugins die meer opmaakmogelijkheden bieden?
  Of moet dat dan toch allemaal via de html-code?

  Ik wacht in spanning af.

 26. Wim Baelaar schreef:

  Op een bepaalde pagina is mijn editbalk weg. Heeft iets te maken met instelling Adblocks?

 27. Beste Anja, al een paar jaar werk ik aan mijn website. De opmaak krijg ik niet zoals ik dit wil. De tekst wil ik namelijk uitvullen en de afbeeldingen met een onderschrijft daartussen centreren. Als ik kies voor uitvullen van de tekst gaan de afbeeldingen echter naar links. Centreer ik de afbeeldingen dan wordt ook de tekst gecentreerd. Op een paar pagina’s is het centreren én uitvullen wel (deels) gelukt en hoe dat kan is mij ook niet duidelijk. Is hier een oplossing voor?
  Met vriendelijke groet, Ruud.

  • Profielfoto van anja anja schreef:

   In de wysiwyg tekst selecteren en uitvullen en (ook in de wysiwyg) afbeelding selecteren en centreren kiezen, Het onderschrift bij de afbeelding doe je via de afbeelding in de mediabieb te selecteren en een titel te geven.

 28. Anja, bedankt voor de tip maar dat is nu precies waar het misgaat. Het is of of dus de tekst wordt gecentreerd waarbij de afbeelding op links komen óf ik centreer afbeeldingen waarbij de tekst ook gecentreerd wordt. Is er ook een handeling denkbaar die beide opties op één pagina mogelijk maakt?
  Mvg. Ruud.

 29. Profielfoto van anja anja schreef:

  Je schrijft eerst een stuk tekst, tot je de afbeelding wilt toevoegen en vult die uit. Vervolgens ga je naar een volgende regel en upload je afbeelding en centreert deze
  volgende regel en je gaat weer verder met je tekst en vult deze weer uit.

 30. Ben Gidding schreef:

  Wát ik ook probeer, ik krijg het maar niet voor elkaar de regel die ik wil blijvend ingesprongen te krijgen. Voorbeeld, en ik leuter maar wat, gaat me om de structuur die ik wil zien (met veel dialoog):
  Jan loopt…
  Piet kuiert…
  Petra wandelt…
  Blablaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaa
  Dit krijg je NIET voor elkaar in WP, wel in Word.
  Ik deed voor elke regel en voor de drie alinea’s van dit voorbeeld vijf spaties. Mocht het er niet uitzien na ‘Plaats reactie’, dan heb ik pech gehad.
  In mijn blog staat alles heel lelijk links uitgelijnd i.p.v. ingesprongen wat ingesprongen hoort te staan. Werken met de inspringknop links en inspringknop rechts werkt voor geen ene meter.

  • Profielfoto van anja anja schreef:

   Word rechtstreeks kopiëren en plakken in een website is een crime en dat geldt voor álle blogprogramma’s. Microsoft verzendt onzichtbare code mee, waarmee je een site/blog op z’n oor kan helpen.

   • Ben Gidding schreef:

    Nee, ik schreef WP en Word alleen in de vergelijkende zin, ik gebruik de fantastische editor PSPad om blogs in te schrijven en dan over te zetten op mijn website bij Blog. Dat klusje doe ik nooit met Word, ik weet dat dat niet goed kan gaan. Hier kan het dus niet aan liggen. Het moet toch mógelijk zijn dat net ALS in Word in WP inspringingen kunt doen zoals ik in mijn vorige bericht aangaf?! Het ziet er nou niet uit op mijn website bij Blog. Om moedeloos van te worden!

 31. Ben Gidding schreef:

  Inderdaad, het werkt – ook hier – voor geen meter: alles links uitgelijnd. Ik hoop dat het probleem duidelijk is en ik vrees onoplosbaar. Als ze dát in WP nou eens veranderden (heb v3.7.1, de nieuwste), dat zou wat mij betreft een van de sterkste verbeteringen zijn in WP, want dan hebben ook tekstverwerkers (bloggers) als ik er iets aan, zo niet.

  • Profielfoto van anja anja schreef:

   @Ben Gidding: Uhh.. wát werkt voor geen meter? Gebruik je de ‘inspringknop’?
   Te vinden op de 2e rij knoppen, 4e van rechts?

   • Ben Gidding schreef:

    Bij mij begint ‘de 2de rij knoppen’ met ‘Tekensetgrootte’ en ‘Paragraaf’. Ik heb twee inspringknoppen: ‘Inspringing verkleinen’ (niet actief) en ‘Inspringing vergroten’ (actief), resp. 1ste rij, knoppen 7 en 8. En daarmee lukt het voor geen meter.

    • Profielfoto van anja anja schreef:

     En als je een ander thema probeert? Want het zit hoogstwaarschijnlijk in de CSS van je thema.

     • Ben Gidding schreef:

      Je zit er meteen bovenop, prachtig! DEZE reactie moet ik bij mijn websitebouwer neerleggen. Ik heb mijn website namelijk niet zelf gemaakt. Ik heb wel admin-rechten, maar hij beheert de CSS. Ik neem aan dat je de SQL database bedoelt?

 32. Ben Gidding schreef:

  Iets zó elementairs niet in WP, ónbegrijpelijk! Ik zal op zoek moeten naar een blogprogramma voor naast mijn bloggen op mijn website waar je wél inspringing per regel dialoog en per alinea kunt doen. En die ook blijft stáán natuurlijk! Zo niet in WP.

 33. Profielfoto van anja anja schreef:

  @Ben Gidding voor de opmaak is je thema waar je moet zijn en niet WordPress. Dus probeer eens met een ander thema of het wel lukt?

 34. Ben Gidding schreef:

  Geen idee wat je bedoelt met ‘een ander thema’. 😐 Overigens hártelijk dank voor je (snelle) reacties. Daar ben ik al blij mee. 🙂

 35. Ben Gidding schreef:

  Ik heb een “oplossing” voor het probleem bedacht. Overal waar een inspringing moet komen drie underscores typen en dat lijntje wit maken. Optisch krijg ik dan wat ik bedoel, maar WP verdient er geen pluim mee en het is niet de oplossing die er zou moeten zijn.

 36. Thomas schreef:

  Ik heb laatst een handleiding op wphandleiding.nl aangeschaft. Daar staat het opmaken van teksten voor berichten en pagina’s duidelijk in omschreven.

 37. Gertie schreef:

  Dag Anja,
  De website die ik gebruik is onderdeel van een hoofd website. Graag zou ik onder de berichten een link willen hebben zoals hier onder beschreven. Het gaat me om het laatste stukje” Nog geen reacties” . Hoe kan ik zien of het mogelijk is dit in te voegen.

  Rubriek Nieuws | Nog geen reacties »

  • Profielfoto van anja anja schreef:

   @Gertie: uhhh..waaronder beschreven? Code in een reactie zal niet werken vanwege veiligheid.
   Hangt ook af van het thema wat je gebruikt, en/of van de vertaling van het thema.
   En het kan ook van de instellingen afhangen of er wel of niet gereageerd mag worden op een bericht. Als je ingesteld hebt dat het niet mag, zal er ook geen melding ‘nog geen reacties’ verschijnen.

 38. Gertie schreef:

  Dag Anja,

  Bedankt, ik ga er mee aan de slag.

 39. Mathilde schreef:

  Beste Anja,
  Ik schrijf de tekst in wysiwyg en ik gebruik de opsommingsteken. Echter als ik het bericht wilt bekijken voor het publiceren, krijg ik de opsommingsteken niet te zien. Alvast bedankt voor je reactie.

 40. Berry ten Hoven schreef:

  Hoi Anja,
  Wat een geweldige site is dit !
  Ik zou graag willen weten hoe ik de pagina titel kan laten inspringen.
  Als ik de tekst rechts laat inspringen staat de titel er boven nog aan de linkerkant.
  Raat scheef gezicht is dat. De titel moet dus een stukkie naar rechts.
  Ik gebruik in WP het Vintage premiun theme.

  Ik hoog graag van je.
  Groetjes
  Berry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Subscribe without commenting