Een site bij WordPress.com starten

Windows Space heeft besloten haar gebruikers naar WordPress om te schakelen. Ik zal proberen je een beetje op weg te helpen.

 1. Ga naar http://nl.wordpress.com
 2. Klik ‘Nu intekenen’
 3. Geef de naam van je site(blogadres) (in dit voorbeeld gebruik ik laguan)
 4. Geef een gebruikersnaam (daar ga je mee inloggen). Ik gebruik dezelfde naam als mijn blognaam (laguan)
 5. Geef een wachtwoord, en geef dat wachtwoord nogmaals daaronder (om fouten te voorkomen)
 6. Geef je e-mail adres (controleer dat driedubbel), want daar worden je inloggegevens naar verzonden (en later ookook de reacties die je bezoekers op je site plaatsen).
 7. Klik ‘Aanmelden’ (Er wordt nu een bevestigingsmail naar je verzonden en ook daarom moest je ook je e-mail adres goed controleren)
 8. In de tussenliggende tijd kun je je profiel gegevens invullen (voornaam, achternaam en iets over jezelf). Dit hoeft niet, dat mag later ook.
 9. Ga naar je e-mail en klik op het bericht wat WordPress naar je heeft verzonden. Klik op de link wat zich in de e-mail bevindt(hiermee activeer je je nieuwe site).
 10. Login bovenin de site met je gebruikersnaam en wachtwoord.

Zo! je site is gebruiksklaar. Je kunt nu direct aan de slag. In dit voorbeeld doe ik dat niet. Ik ga opnieuw starten omdat de aanmelding slechts eenmalig is, lijkt het me beter om uit te leggen hoe je de volgende keren kunt starten en verder kunt. Ik sluit de site dus helemaal af.

Starten voor het eggie

 • Vul in het internetadresbalk de naam in van je site met daarachter wordpress.com. (In dit voorbeeld is dat http://laguan.wordpress.com)
 • Klik rechtsonder bij ‘Meta’ op login
 • Geef je gebruikersnaam(Username) en wachtwoord(Password) en klik ‘Login’.

Je wordt nu naar de ‘achterkant’ van de site gebracht waar je alles gaat beheren. De hele site is in het Engels en dat willen we niet. We gaan hem eerst naar Nederlands omzetten.

Nederlandse taal

Aan de linkerkant zie je een blokje ‘Settings’, klik daarop (Je bevindt je nu in de ‘General (de algemene instellingen) van je site.
Selecteer  bij ‘Language’ in het grote scherm: nl – Nederlands(klik) en klik vervolgens op ‘Save Changes’. Zo! Nu is je site in het Nederlands.

Wat moet ik aanpassen?

Bovenin bij Instellingen/Algemeen(in hetzelfde scherm) zie je de website titel. Deze kun je hier wijzigen in een andere naam (het internetadres van je site zal niet wijzigen). Ik maak er nu Laguanna van met een hoofdletter. (Je kunt ook gewoon laten staan wat er staat).

Onderschrift bij blogtitel

Bij ‘Onderschrift bij blogtitel’ Geef ik een samenvatting wat de site aan artikelen gaat bevatten.

Tijdzone

Tijdzone: Openklikken en ‘Amsterdam’ selecteren. (je ziet als je dit gedaan hebt, dat ernaast de juiste datum en tijd wordt weergegeven)
Datumformaat: dat is code, vul daar in: j F Y(exact met kleine en hoofdletters overnemen) de datum wordt dan weergegeven als dag, maand, jaar.

Tijdformaat

Tijdformaat: klik ‘Aangepast en vul in H:i (hoofdletter H, dubbele punt, kleine letter i) De tijd wordt dan als 24 uurtijd weergegeven.
De taal had je al aangepast, dus dat hoeft niet meer.

Zo! Klaar. Klik ‘Wijzigingen opslaan’

Dit zijn de allerbelangrijkste basis instellingen.

Voor meer instellingen verwijs ik je door naar:  Mijn WordPress handleidingen
(P.s. dit kan engiszins afwijken, de handleidingen waar ik je naar verwijs, zijn voor de WordPress installaties die op een eigen domein werken. Waarbij je veel meer mogelijkheden hebt). In grote lijnen komt het basisgebruik met elkaar overeen.

En heb je vragen, schroom niet. Stel ze gewoon, je helpt jezelf en anderen ermee! Bedenk… voor techneuten is het vaak vanzelfsprekend. Begin je pas met WordPress, dan kan het een crime lijken. Als je eenmaal weet wat zich waar bevindt en waar het toe dient, is het helemaal super geweldig.
(Maar dat is mijn mening).

Dit bericht is geplaatst in WordPress.com site starten met de tags , , , . Bookmark de permalink.

8 reacties op Een site bij WordPress.com starten

 1. Profielfoto van carina451 schreef:

  Hoi Anja
  Even een uitstapje naar Joomla! gemaakt maar ik moet zeggen dat dat me helemaal niet bevallen is. Dus ik ga weer terug naar het oude vertrouwde WP en ik voel me weer helemaal thuis! (Ik durf hier ook makkelijker (domme) vragen te stellen, wat op het Joomla forum niet echt makkelijk was).
  Maar goed, ik heb WP geïnstalleerd en nu zou ik de layout en alles wat er bij komt helemaal naar mijn eigen zin willen maken. Heb je een tip voor mij waar ik moet beginnen, zijn er handleidingen enz om het van het begin af aan op te zetten, een WP cursus of zo?
  Alvast dank voor je reactie.

 2. Profielfoto van carina451 schreef:

  Ik heb na een hele dag zoeken een korte cursus WP gevonden (in het Nederlands!). Ik neem aan dat ik de link hier mag plaatsen? http://www.contentgirls.nl/cursussen/cursus-wordpress/

  Ik doe de installatie niet zoals zij beschrijven maar heb WP geinstalleerd via de Installatron van de Direct Admin van mijn site. Dus dat scheelt weer met FTP en Filezilla en zo. Het gaat mij met name om het veranderen van een template/thema en op dat punt ben ik nu aangekomen. Ben benieuwd wat ik er nog van opsteek.

 3. Profielfoto van anja anja schreef:

  @carina451, Als je nu eerst eens een thema zoekt in de WordPress thema bibliotheek die zoveel mogelijk aan je wensen voldoet: http://wordpress.org/extend/themes/
  Wil je de stylesheet veranderen moet je in de style.css van het thema zijn.
  Meer over .css op: http://www.sceneone.nl/algemeen/beginnen.php (dan heb je een beetje een idee wat een .css bestand is en doet).

  O ja Carina, deze vraag hoort eigenlijk niet thuis bij het onderwerp van WordPres.com. Sites bij WordPress.com worden beheerd door WordPress en niet door jezelf.
  Voor een eigen installatie kun je beter kijken op:
  http://www.werkgroepen.net/wordpress/wordpress27/ en op
  http://www.werkgroepen.net/wordpress/wordpress30/

 4. Profielfoto van carina451 schreef:

  Oke Anja bedankt voor de tips.
  En al die linken, ik kan er weer mee aan het werk! IK zal eens op mijn gemak rond gaan struinen in de thema-bibliotheek.

 5. Lilly schreef:

  Ik had wat vragen!

  Ik ben er al de hele dag mee bezig!

  Ik snap niets meer van al die e-mail adressen. Ik ben er mee bezig, maar steeds wijzig ik het verkeerd. En ik kan een e-mail adres niet veranderen, want die is nog van mijn oude site!

  Hoe zit dat nou met al die e-mail adressen? Ik heb al zoveel mails binnen gehad met activeren, deactiveren, ect. ect. ect. Nu weet ik het niet meer.. -__-‘

  Groetjes Lilly

  • Profielfoto van anja anja schreef:

   @Lilly, uhh..wat bedoel je met ‘ik snap niets meer van al die e-mail adressen?’ Wat wijzig je en wát doe je verkeerd? Heb je het over WordPress.com of over WordPress.org, of heb je het misschien zelfs wel over deze site?
   In elk geval: graag meer duidelijkheid wat je bedoelt en graag ook een omschrijving wat je exact gedaan hebt anders kan ik je niet helpen.

 6. trijntje schreef:

  ik heb n fout bij het installeren gemaakt. De opmaak was erg lelijk van mn gedicht. Snel heb ik het verandert in “Alleen zichtbaar voor m
  ij” Nu krijg ik het niet weer openbaar * zucht* , wie helpt me?

  • Profielfoto van anja anja schreef:

   Je gaat naar het dashboard -> berichten en klikt bij het bericht wat je zichtbaar wilt maken voor iedereen op ‘bewerken’.
   Dan bij ‘ Publiceren’ aan de rechterkant zie je ‘ zichtbaarheid’ , klik daar op ‘ Bewerken’ en selecteer ‘ Openbaar’
   Klik vervolgens op ‘Bijwerken’ om je wijziging op te slaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Subscribe without commenting